8 lucruri de stiut inainte sa cumperi un laptop second hand

Razvan Dascalu decembrie 11, 2020

8 lucruri de stiut inainte sa cumperi un laptop second hand

Nu toata lumea isi permite un laptop nou, de aceea un laptop second hand poate fi o alegere excelenta.

Iata cateva lucruri pe care ar trebuie sa le faci inainte de a cumpara un laptop second hand.

1: Sa stii ce anume iti doresti

Inainte de a cumpara un laptop trebuie sa stii clar pentru ce vei folosi acel laptop, in felul acesta vei alege laptopul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale.

Gandeste-te ce programe sau jocuri vei rula pe el, cat de portabil vrei sa fie acel laptop, care sa fie durata de viata a bateriei, cata memorie RAM sa aiba, ce procesor, cat spatiu de stocare ai nevoie.

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care ar trebuie sa ti le pui atunci cand te gandesti sa achizitionezi un laptop second hand.

Deasemenea poti verifica cateva review-uri online sa vezi ce zic oamenii despre acel laptop.

2: Inspecteaza bine laptopul

Sa spunem ca te-ai decis asupra laptopului pe care il doresti si gasit un laptop bun de vanzare pe AdCafe.ro

Ai stabilit cu vanzatorul toate detaliile si urmeaza sa va intalniti pentru a vedea si eventual a cumpara laptopul.

Acum, inainte de a plati produsul si a pleca cu el, inspecteaza-l foarte bine. Asigura-te ca acesta nu are crapaturi sau urme de impact puternic.

Verifica daca toate suruburile sunt la locul lor, daca balamalele sunt in stare buna si orice alte defecte pe care le-ai putea observa si pe care vanzatorul nu le-a mentionat in anunt.

3: Inspecteaza ecranul

Un laptop bun, dar cu un ecran defect nu este cea mai buna combinatie.

Cere-i vanzatorului sa porneasca latopul si asigura-te ca ecranul este intr-o conditie buna si ca nu are urme de decolorare, pixeli morti, ca nu palpaie sau alte defecte ce pot fi observate cu ochiul liber.

4: Verifica tastatura si trackpad-ul

Asigura-te ca tastatura si trackpad-ul sunt intr-o stare perfecta de functionare.

Ai grija sa nu fie taste blocate sau taste lipsa. Vezi daca te simti comfortabil scriind pe acea tastatura.

Verifica cat de uzat este trackpad-ul, daca are fisuri in el (in cazul laptopurilor cu trackpad din sticla). Daca acesta este insotit de butoante, fii atent ca acestea sa nu fie blocate si ca sunt usor de apasat.

5: Testeaza daca toate porturile sunt functionale

Incearca toate porturile USB, mufa de casti, porturile de ethernet, HDMI, portul de incarcare si orice alte porturi mai are laptopul.

Fii sigur ca acestea functioneaza corect, deoarece multe dintre aceste porturi sunt atasate direct de placa de baza, iar inlocuirea lor poate fi extrem de costisitoare.

6: Verifica conectivitatea wireless

Nimeni nu vrea un laptop care nu se poate conecta la Wi-Fi, deci asigura-te ca laptopul second hand pe care il vei cumpara de pe AdCafe.ro vede retelele Wi-Fi si se poate conecta la acestea.

Poti sa verifici si conectivitatea Bluetooth, daca acesta dispune de aceasta optiune.

7: Verifica camera web si boxele

Desi acestea sunt de obicei cele mai mediocre componente ale unui laptop si foarte putina lume le foloseste, este mai bine sa le ai decat sa nu le ai.

8: Verifica starea de sanatate a bateriei

Desi nu prea poti face asta cu usurinta, exista cateva programe care te pot ajuta sa verifici cat tine si cat a fost folosita bateria.

Un program pe care eu il folosesc, atunci cand verific un laptop este Battery Cat

Sa recapitulam

1: Stabileste la ce vei folosi acel laptop.

2: Inspecteaza laptopul. Asigurate ca acesta este intr-o conditie buna si nu prezinta urme de impact puternic sau orice nu a mentionat vanzatorul in anunt.

3: Asigura-te ca ecranul este intr-o conditie buna si ca nu are probleme de functionare.

4: Verifica tastatura si trackpad-ul.

5: Fii sigur ca toate porturile sunt functionale. Inlocuirea unui port defect este foarte costisitoare

6: Verifica daca laptopul vede si se poate conecta la retele Wi-Fi. Daca este disponibil, verifica si conectivitatea Bluetooth.

7: Verifica daca camera web si boxele functioneaza. Desi, poate nu le vei folosi, este mai bine ca acestea sa functioneze atunci cand vei avea nevoie de ele, decat sa nu functioneze deloc.

8: Verifica starea de sanatate a bateriei. Nu este cel mai usor lucru de facut, insa in felul acesta te asiguri ca vei putea folosi laptopul fara a-l tine conectat la priza mereu.

Categorii : Interes General