10+ lucruri pe care sa le stii inainte de a cumpara un apartament

Razvan Dascalu ianuarie 18, 2021

10+ lucruri pe care sa le stii inainte de a cumpara un apartament

Achizitionarea unui apartament nou este una dintre cele mai importante decizii financiare pe care le vei lua vreodata.

Achizitionarea unui apartament duce la o decizie grea dar importanta: este locul in care vrei sa iti petreci urmatorii ani din viata si conteaza sa te simti bine din toate punctele de vedere.

Noi iti prezentam 10+ lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a cumpara un apartament.

1: Stabileste zona in care doresti sa cumperi apartamentul.

Aceasta hotarare trebuie sa implice timpul petrecut in acea zona, sau cel putin, efectuarea unor cercetari asupra imprejurimilor.

2: Cand alegi sa locuiesti intr-un apartament, ia in considerare daca blocul este intr-o zona linistita.

Blocul este aproape de cluburi, cafenele sau alte spatii cu muzica live? Va fi mult zgomot la orele de varf? Zgomotul iti va afecta in vreun fel stilul de viata?

O idee buna ar fi sa aranjezi o vizita a cladirii nu doar cand ti se propune o ora de vizionare, ci si in cursul serii sau in timpul traficului cu orele de varf.

3: Vecinii

Desi nu par a conta forte mult, unii vecini iti pot face traiul in apartament un calvar. Ai grija sa te informezi dinainte ce vecini vei avea deoarece unii pot fii prea zgomotosi, petrecareti sau chiar niste oameni ce doar vor sa iti strice orice chef de viata.

Ai grija la persoanele varstnice, acestia vor fi cu adevart un calvar daca esti o persoana tanara.

Inspecteaza atent vecinii din blocul in care urmeaza sa iti cumperi apartamentul si asigura-te ca acestia sunt oameni cu care te poti imprieteni si care nu iti vor crea probleme.

4: Verifica daca proprietatea care te intereseaza este aproape de facilitatile de care ai nevoie.

De exemplu: magazine, transport in comun, parcuri, spitale, scoli, locul de munca, sala de sport, piata si asa mai departe. Acesta este un sfat valoros daca doresti ca in viitor sa castigi timp si sa economisesti bani pe transport si carburant.

5: Cati ani are cladirea?

Ia in considerare vechimea cladirii. Traiul intr-un bloc vechi poate fi un chin. Oricand exista riscul sa cedeze ceva, orice si sa te trezesti ca vei scoate din buzunar foarte multi bani pentru reparatia sau chiar inlocuirea acelui lucru. Cladirile vechi sunt cele mai predispuse problemelor cu instalatiile si tencuiala care pot ceda oricand.

6: Exista masuri de securitate sau daca poate intra cineva cu usurinta in cladire?

Asigura-te ca blocul este sigur. Informeaza-te daca sunt camere de luat vederi sau cartele de acces in cladire.

7: Verifica documentele pentru centrala termica a apartamentului nou.

Majoritatea blocurilor noi au centrale termice pentru incalzirea spatiului si a apei, iar aceasta are nevoie de revizii periodice.

In baza unor modificari legislative recente, reviziile la centrala termica se pot face doar pe baza documentelor echipamentului si a unui proiect de instalatii, supus verificarii de specialitate.

8: Izolatia interioara

Intreaba neaparat daca imobilul este izolat pe interior.

Nu recomand izolarea pe interior, datorita riscului de formare a condensului si a mucegaiului, imediat dupa polistiren.

Ei bine, se poate intampla, destul de des, ca urmele evidente de mucegai, sa fie temporar acoperite, printr-un strat de var, printr-o curatenie de urgenta, astfel incat, la final, te trezesti cu o problema de o magnitudine pe care nu ai anticipat-o.

Nu este vorba doar de mucegai, umiditatea poate face vopseaua sa se scorojeasca si cu siguranta nu vrei sa vopsesti tocurile usilor si ferestrelor la fiecare cateva luni, mai ales daca le-ai pastrat pe cele originale si nu vrei sa le deteriorezi.

9: Fii atent la modificarile compartimentale

Este foarte important ca modificarile compartimentale prin care a trecut apartamentul sa fie trecute in acte. In caz contrar, daca vei vrea sa il vinzi, nu vei putea obtine acordul de la banca. Va trebui sa obtii tu autorizatie de construire si sa modifici cadastrul, bani in plus si timp pierdut pe drumuri.

10: Va fi oferita parcarea auto sau trebuie sa platesti in plus pentru asta?

Daca ai o masina, aceasta trebuie sa fie o intrebare importanta. Verifica cu proprietarul apartamentului daca vei avea un loc de parcare care sa iti fie pus la dispozitie. Daca proprietarul anterior nu avea automobil, intereseaza-te cum poti obtine un loc de parcare.

11: Orientarea apartamentului

Daca vrei o casa luminoasa si mai calduroasa, orientarea este un alt lucru la care trebuie sa te gandesti cand cumperi un apartament. Locuintele orientate spre nord sunt mai reci si intunecoase.

13: Creditul

Daca nu ai bani cash pentru a cumpara un apartament, va trebui probabil sa faci un credit bancar. Analizeaza cu mare atentie ofertele bancilor si alege cea mai buna varianta. Mare grija la moneda in care se face creditul, precum si perioada pe care semnezi. Ideal ar fi sa semnezi pe o perioada cat mai mica posibil, pentru a evita dobanzile foarte mari.