10+ lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand iti cumperi o casa

Razvan Dascalu ianuarie 21, 2021

10+ lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand iti cumperi o casa

Una din deciziile cu cel mai mare impact financiar si emotional este achizitionarea propriei case. Cu credit sau nu, aceasta ne expune, pe majoritatea dintre noi, la un serios examen de stres. Probabil stii deja ca unele case de vanzare la cheie sunt o optiune excelenta daca este vorba de prima ta locuinta sau ai o familie in crestere. Dar sunt de asemenea si multe capcane la care multi cumparatori nu sunt atenti.

1: Cumpara cu gandul la viitor

Fiecare casa este croita pe nevoi diferite. O garsoniera va fi suficienta pentru un student sau un cuplu tanar, dar neincapatoare pentru o familie cu copii. Atunci cand cumperi o casa, retine ca o vei locui, cel mai probabil cateva zeci de ani.

De aceea este bine sa te gandesti mai putin la nevoile pe care le ai acum si sa anticipezi nevoile pe care le vei avea in viitorul apropiat.

2: Imobilizarea financiara.

 Care este suma pe care o blochezi pentru a achizitiona aceasta casa. Chiar si la creditele tip ”Prima casa” ai de pus jos o suma de bani ca si avans pentru ca banca sa devina partenerul tau in achizitia casei. Aceasta este suma pe care tu o imobilizezi. Intrebarea de baza este: cati bani ar putea produce aceasta suma intr-un interval de timp egal cu valoarea creditului?

4: Problemele si capcanele caselor noi

Informeaza-te in legatura cu dezvoltatorii din zona in care doresti sa te muti si fa cercetari online. Acorda multa atentie forumurilor in care sunt mentionati si vezi ce spun cumparatorii in recenzii. Nu lasa acele forumuri sa te descurajeze, dar ele te vor informa cu privire la problemele la care trebuie sa fii atent atunci cand vrei sa cumperi o casa.

Fa cunostinta cu alti proprietari. In cazul in care complexul de case a fost partial finalizat, intreba vecinii despre procesul de cumparare. Ti-ar putea oferi sfaturi despre negociere si lucrurile de urmarit in contact.

Viziteaza alte site-uri ale dezvoltatorului: Cum arata? Ce spun noi rezidenti despre casele lor si dezvoltator?

Nu te baza niciodata exclusiv pe materialele promotionale ale dezvoltatorului. Verifica ceea ce vei cumpara prin vizitatea cartierului si a zonelor din apropiere. Verifica legaturile de transport, drumul spre munca, facilitatile locale, etc.

4: Documente necesare la semnarea contractului

Cand te-ai hotarat ce locuinta vrei sa cumperi, trebuie sa te asiguri ca proprietarul detine toate documentele necesare vanzarii (act de proprietate, certificat fiscal din care sa rezulte ca proprietarul este la zi cu platile catre stat, cadastrul, intabularea, certificatul de performanta energetica, eliberat de un auditor energetic atestat, iar in cazul apartamentelor, adeverinta eliberata de asociatia de proprietari sau locatari care sa arate situatia datoriilor la intretinere). Extrasul de carte funciara se obtine prin intermediul notarului, dupa depunerea tuturor actelor necesare tranzactiei.

 

Daca totul este in regula, se stabileste pretul final (uneori vanzatorul mai lasa din pret cand ii este clar ca tranzactia se finalizeaza), se semneaza un precontract, care poate implica si plata unui avans catre vanzator, in functie de negocierile dintre vanzator si cumparator. Acesta trebuie sa se incheie pentru o perioada de cel putin 30 de zile, avand in vedere ca procesul de acordare a creditului este de multe ori greoi.

5: Gandeste-te daca vei putea vinde casa usor in viitor

Este un cartier cautat? In viitor, valoarea ei va creste sau va scadea. Sunt intrebari pe care trebuie sa ti le pui inainte de cumpararea unei case.

6: Timpul in care se poate incheia un contract de vanzare cumparare al casei

Contractul de vanzare cumparare al casei, se poate incheia în 3-4 zile in regim normal, si in aproximativ 2 zile in regim de urgenta (presupune si eliberarea extrasului de autentificare în regim de urgenta de la OCPI).

7: Fii deschis la alternative

Ti-ai dorit mereu o casa de vacanta la munte sau la mare, dar preturile iti depasesc cu mult bugetul? Gandeste-te la alternative: localitati sau zone care se dezvolta acum si care au potential turistic si economic.

8: Nivelul impozitelor pe proprietati

Exista diferente intre impozitarea proprietatilor apartinand persoanelor fizice si a celor juridice. De mentionat ca impozitele pe cladiri ale persoanelor fizice se majoreaza drastic (65%-300%) în cazul detinerii mai multor proprietati decat cea de resedinta.

9: Costurile de intretinere

Adica totalitatea cheltuielilor pe care le avem de efectuat pentru a intretine locuinta respectiva. Pe langa utilitati, cheltuielile comune pot avea un impact major in bugetul nostru personal. De exemplu la o casa intr-un cartier rezidential doar iluminatul din cartier și curatenia strazilor ne costa 45 de euro lunar.

10: Nu te teme sa pui intrebari

Intreaba proprietarul daca casa pe care vrei sa o cumperi are anumite probleme pe care trebuie sa le stii.

12: Distanta fata de locul/locurile de munca.

Cruciala pentru orasele mari sau pentru localitatile indepartate de locurile de munca. Costul cu deplasari pot ajunge in unele cazuri chiar la procente seminificative din banii munciti si castigati cu greu in fiecare luna. Stiu oameni care petrec in fiecare zi mai bine de 4 ore pe drumul inspre si de la locul de munca. Merita acest efort?

12: Pune-ti finantele in ordine

Daca vrei sa accesezi un credit imobiliar pentru a cumpara casa, va trebui sa fi cu finantele la zi atunci cand te adresezi unei banci.

Indiferent ca iei un credit imobiliar sau folosesti economiile personale pentru cumpararea unei case, investitia este substantiala.

Parcurge lista cu criterii si asigura-te ca locuinta pe care vrei sa o cumperi le intruneste pe cele mai importante dintre ele.

13: Alte detalii bine de avut în vedere.

Analizeaza-ti cu grija stilul de viata, astfel incat sa stii de ce tip de locuinta ai nevoie. O casa trebuie sa fie bine facuta, insa in aceeasi masura este important sa te raportezi la stilul tau atunci cand faci alegerea finala. 

Daca esti o persoana mai linistita, cu siguranta nu vei alege o zona centrala, galagioasa. Iar daca preferi agitatia, nu te vei orienta spre o zonă periferica.

Gandeste-te la viitor. Ia in considerare eventualele modificari care pot surveni in viata ta. Schimbarea locului de munca, intemeierea unei familii sau venirea pe lume a copiilor tai. 

 

Aceste evaluari, te pot ajuta sa iti dai seama la ce fel de casa sa te raportezi.

 

Categorii : Interes General
Cuvinte cheie :